Hvordan virker Akupressur?
Akupressur er en behandling, der minder om akupunktur. Ligesom i akupunktur arbejder man nemlig med at stimulere kroppens meridianbaner via akupunkterne. Den store forskel er dog at man ikke bruger nåle i akupressur. Her nøjes man med at påvirke akupunkturpunkterne med tryk, strøg og greb fra hænder, fingre, knoer og albuer. Læs her, hvad akupressur er og, hvilke gavnlige virkninger det har.
Livsenergi og balance
Det er gennem meridianbanerne, at vores livsenergi føres rundt i kroppen. Vores helbred er afhængigt af, at energien kan flyde frit i vores krop. Ellers er det vi bliver syge eller får andre gener og lidelser. Det er altså en blokering af vores livsenergi, der skaber problemer for vores helbred og som en behandling med akupressur kan fjerne. Stimuleres akupunkterne, der løber langs meridianerne på den rigtige måde, kan blokeringer nemlig opløses, og kroppens energi kan igen løbe frit i kroppen. Når energien igen kan strømme frit, vil kroppen genfinde sin balance og gode helbred.
Hvordan udføres akupressur?
Når man får en behandling med akupressur udføres behandlingen ligesom en massage. Klienten kan både få behandlingen liggende, siddende eller stående. Indenfor akupressur findes der forskellige teknikker, som behandleren kan benytte sig af. De hedder for eksempel æltning, grubning, vibration eller perkussion. Teknikkerne indebærer, at behandleren påvirker akupunkturpunkterne med sine fingre, albuer og knoer. Måden det gøres på er enten ved tryk, strøg eller greb osv.
Akupressur hjælper bl.a. mod
I udgangspunktet kan akupressur afhjælpe og behandle de samme gener og lidelser som akupunktur. Det er for eksempel:
- Høfeber
- Astma
- Seneskedebetændelse
- Søvnproblemer
- Menstruationssmerter
- Kvalme
- Spændingshovedpine
Akupressurens fordele
Akupressuren kan altså afhjælpe mange gener og lidelser. Men ud over det har behandlingsformen flere fordele. Behandlingen har mange punkter til fælles med traditionel massage, og det betyder, at man som klient i tillæg opnår massagens betydelige fordele. Det er for eksempel:
- Øget koncentrationsevne
- Mindre muskelsmerter
- Lindring af hovedpine forårsaget af spændinger
- Mindsket stress, uro, rastløshed
- Forbedret blodcirkulation. For eksempel kan massage hjælpe, hvis man ofte oplever ikke at kunne holde varmen.
Hvis man lever med kroniske smerter eller en lidelse, som forringer ens livskvalitet eller hindrer én i aktiviteter i hverdagen kan det anbefales at kontakte en behandler i akupressur. Behandleren vil vide, om akupressur kan hjælpe i det pågældende tilfælde.
Akupressur i hverdagen
Derud over har akupressur også den fordel, at man selv kan anvende teknikken i hverdagen. Da man ved at trykke på udvalgte steder kan mindske eller helt fjerne for eksempel hovedpine, oppustet mave, diarré, forstoppelse, kvalme, forkølelse, søvnløshed, rastløshed, uro, bihulebetændelse. På nettet ligger anvisninger i, hvordan man kan behandle sig selv eller andre.
14 meridianbaner
Ligesom akupunktur er akupressur en meget gammel behandlingsform. Den går flere tusinde år tilbage i den kinesiske lægekunst. Akupressur er en del af den traditionelle kinesiske medicin (TKM eller på engelsk TCM). Som tidligere skrevet bygger akupressur ligesom akupunktur på et system, der består af energibaner i kroppen – meridianerne. Dem er der 14 af i vores krop. De 12 af dem er såkaldte organmeridianer, det vil sige tilknyttet et bestemt organ. De to sidste er de centrale meridianer, som løber på kroppens forside og bagside. De er ikke tilknyttet et bestemt organ, men har derimod en styrende funktion på de øvrige meridianbaner.
365 akupunkter
Til hver meridian hører der akupunkter, som løber langs meridianen. Der er o. 365 punkter på kroppen samt en del ekstra punkter. Kroppen stimuleres til at komme i balance og dermed helbrede sig selv, når der trykkes på akupunkterne. Det kommer helt an på problemets art, hvilke punkter der skal påvirkes. Alle de 365 punkter har sit eget navn og nummer og helt særlige egenskab. Det kræver således en stor viden at behandle effektivt med akupressur.